16. maaliskuuta 2024

vastauksia kysymyksiin!!!

 On kyselty luonnonyrttien säilönnästä ja uuttamisesta,tässäpä tietoa lyhyesti.

Käytän sekä pakastamista,että kuivaamista,tuoreena käyttöhän on täällä pohjolassa on kovin lyhyt aikaista,johtuen meidän lyhyestä kesästä,keruu aika on lyhyt.

Kuusenkerkässä se on 1-2 viikkoa,koska ne on käytettävä/säilöttävä nuorena,eli keväällä niiden ollessa n, 2.5 cm mittaisia palleroita. Silloin uutan niitä 38-40% alkoholiin talven varalle torjumaan ja hoitamaan etenkin hengitystieinfektioita. Osan laitan pieniin pakastepuseihin,käyttäen salatteihin,sekä teehen ja myös sellaisenaan napostellen.Uutetta tehdessäni jää"perskoja"enkä raaski niitäkään heittää pois,vaan pakastan,käuttäen esim jalkakylpyyn.

Muita yrttejä,kuten Väinönputkea ja Neidonhiuspuun lehtiä kuivatan,tai tilaan kuivattuna,uuttaen tarpeen mukaan itselleni ja läheisille,en juurikaan myyntiin.Uuttaminen kuten kuusenkerkillä 3 viikkoa 38-40% alkoholissa,siivilöiden pulloihin.Kaikia näitä voi tietenkin käyttää teenä,mausteina,mieltymysten mukaan. Parhaat raakaineet saa Lapin yöttömän yön ja valon runsauden,sekä maaperästä johtuen.Kotipuutarhassakin onnistuu ja kuusenkerkän keräilyyn pitää olla maanomistajan lupa. Netistä löytyy tietoa luonnonyrttien ravintopitoisuudesta,sekä lääkitsevistä vaikutuksista.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti