5. kesäkuuta 2022

LISÄÄ TIETOA LUONNONKASVEISTA JA YRTEISTÄ

Nyt on itselläni kiireinen sadonkorjuuaika,mutta koetampa vähän lisätä tietoa,koska etenkin kuusenkerkät ja nokkonen näyttävät kiinnostavan lukioitani.

Tunnustan että nuo ovat lemppareitani myös minulla,lisättynä Koivunpakurilla,jota juon teenä ympäri vuotta.Noissa kolmessa on myös,ehkäpä eniten terveysvaikutuksia.Yleisesti sanottuna luonnonkasvit ja yrtit sisältävät runsaasti vitamiineja,kivennäisaineita,proteinia,antioksidantteja.Ihmiskehon solukko koostuu paljolti samoista aineista äiti-maan kanssa,joten imeytyminen on luonnollista,esteetöntä.Olemme biolokisesti,sekä emotionaalisesti osa luontoa.

Teeaineksiksi kerään voikukan,horsman,poimulehden,mustaherukan,mintunlehtiä ja syksymmällä ruusunterälehtiä.Kuivattuna säilytän paperipusseissa,tai tummissa lasipurkeissa,joko sekoituksena,tai erillään. Viherjauheena voi käyttää kaikessa ruan valmistuksessa,leivonnassa,mouseissa,kohtuudessa kuitenkin.Etenkin nokkosta käytän keiton ja kastikkeen lisäksi sämpylöissä,pannurieskassa.Surimmaksi osaksi kuivatan nokkoset,koska se on kätevä käyttää,mutta osan pakastan ryöppäyksen jälkeen annospurkkeihin,tai pusseihin.Tänään juuri laitoin sekä pakkaseen,että nippuja riippumaan saunan pimentoon.Kun ne ovat sopivan rapeita,riivin hanskat kädessä purnukoihin tai pusseihin komeron pimentoon.Jos ei omista kuivuria,hyvä kuivauspaikka onkin puhtaan vaatteen päällä saunan lauteilla jälkilöylyssä(40 astetta korkeintaan) Jos sinulla on aitta,se on verraton kuivauspaikka,joko nipuissa tai vaatteelle levitettynä,koska siellä on hyvä ilmanvaihto ja alkukesän ilma on hyvin kuivattava.

Aloittelijan on syytä olla varovainen,ettei kerää myrkyllisiä kasveja.Yksi hyvä nyrkkisääntö on,että kaikki ne kasvit joiden marjoja syödään(manssikka,mustikka,puolukka,pihlaja,omena) niiden lehdet ovat käyttökelpoisia ja niissä on samat vitamiini ym,pitoisuudet.Siispä nuoret pihlajanlehdet ovat C-vitamiini lähde.Siksipä kuivatus alle 40 asteessa,niin yrteissä kuin marjoissakin on nyrkkisääntö,ettei vitamiinit tuhoudu. Jos keräät itse luonnosta,lisäantimena on säilöä kaikilla aisteilla luonnonkauneus ja parantavat vaikutukset.Huomioi kuitenkin jokamiehenoikeudet,esim,koivunpakureiden keruuseen tulee olla maanomistajan lupa,marjat ja niiden lehdet on yhteistä,kunhan ei mennä toisen pihaan,eikä liian lähelle. Samoin läheltä valtateitä ei kannata kerätä saastuneita yrttejä.Nyt on muuten täällä pohjois-karjalan tienoolla alkava viikko 23,parasta kuusenkerkkien keruuaikaa,siispä Alkoon 38-40 % kirkasta viinaa ja pullot esiin,uutteen tekoa varten.Tarkemmat ohjeet löytyy tästä blokistani aijemmin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti