11. kesäkuuta 2023

KUUSENKERKISTÄ--NOKKOSEEN

    Kuusenkerkät ovat olleet uuttumassa jo toista viikkoa,siivilöinti ja pullotus 23.6,sattuipa hauskasti,silloin on myös syntymäpäiväni.Toivottavasti kaikki halukkaat ovat ehtineet keräämään ja laittamaan tätä äiti maan/metsän antia talteen pulloihin ja kenties pakkaseenkin. Minulla homma hoidettu,  mutta nyt tähyilen nokkosten perään,nehän ovat parhaimmillaan näin alkukesästä.Nokkosen keruu,keitto-ja kuivausohjeet,sekä nokkoskeiton valmistusohjeet löydät tämän blokin sivuilta.

Koska Nokkonen on mahtavin luonnontuote,kannattaa sitä käyttää monipuolisesti ja vähintään yksi ateria viikossa. Luettelen seuraavassa mitä kaikkea siitä voi loihtia nokkoskeiton lisäksi.

Nokkoskastike,valkokastikkeen tapaan,kananmuna silpulla voi halutessaan tuunata.

Nokkosletut-ja pannukakku(normaali lettutaikina johon nokkossilppua,
uutta satoa ryöpättynä tai talvella pakkasesta,tai kuivattuja)

Porkkana-nokkosmuhennos tai keitto(sain aikoinaan lapseni opetettua nokkosen käyttöön porkkanan keralla,koska heidän lempiruokaansa oli porkkanat ja pinattia he olivat tottuneet syömään oman puutarhan antimena)

Nokkos-sämpylät,leivät ja rieskat.Nokkostee,etenkin tautisena aikana hunajalla maustettuna.

Munakkaat ja pataruuat nokkosella höystettynä.Voit keksiä reseptejä aina uusia.Pieni varoitus niille joilla on Hemoglobiini liian korkea,runsasta nokkosen käyttöä tulee välttää.Samoin jos et ole aijemmin käyttänyt nokkosta ja saat nokkosrokon,se ei ole välttämättä allergiaa,vaan menee itsestään ohi kun opettelet varovaisesti käyttämään. 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti