18. lokakuuta 2017

MENNÄÄNKÖ"PÖPÖJAHDISSA"LIIALLISUUKSIIN?

Olen jo aijemmin kirjoittanut infulensa rokotusten tarpeellisuudesta kaikille,nyt pohdintaa,menemmekö desifioinnissa hygienian nimissä liian pitkälle?

Katselin hiljattain TV.stä ohjelmaa hygieenikon tutkimusten valossa päiväkotien likaisimmista paikoista,joista lapset saavat sairastuttavaa tartuntaa. Pahin paikka oli ruokasali,eikä VC. Ohjeeksi tuli tartuntojen välttämiseksi,että ruokailutila tulisi siivota useita kertoja päivässä,pöydät tuolit,käsinojat desifioivilla aineilla.

Minulla nousi taas "karvat pystyyn",onhan viimeaikaiset tutkimukset osoittaneet myös,että elämme liiankin sterilissä ympäristössä irrallaan luonnosta,johon osa myös bakteerikannasta kuuluu.Tämä johtaa siihen,että meillä on paljon allegioita ja sairastumme tartuntatauteihin joihin meillä tulisi olla normaalisti sisäinen immunipuolustus.Havainnot ja tutkimukset menevät ristiin.Totta on että päiväkodeissa käyvät lapset tuovat koteihinsa ja ympäristöön(esim heidän isovanhempansa) tartuntatauteja,mutta onko ylilyönnit siivouksessa,hygieniassa ainut torjunta keino?

Muistan kuinka Kätilöopistossa bakteriologian oppitunnilla teimme kokeen.
Pesimme kädet huolellisesti saippuaa,harjaa ja lämmintä juoksevaa vettä käyttäen.Kun kädet olivat kuivuneet,upotimme kämmenet elatusaineeseen maljoissa,jotka laitettiin osa huoneen lämpöön osa lämpökaappiin.Seurasimme tuloksia ja parin päivän kuluttua oli bakteerikasvut molemmissa hämmästyttävän suuret,lämpökaappi maljoissa runsaammat.Opetus oli,että huolellinen käsipesu on tärkeää,mutta se ei täysin poista tartuntoja,infektioiden riskiä.Silloin ei ollut kertakäyttö välineitä eikä hanskoja,vain kumihanskat esim.leikkauksissa ja synnytysten hoidossa.Siis hyvä immuunipuolustus on a ja o,pohjana hyvälle käsi-ym hygienalle.Se oli ohje silloin ja se pitää paikkansa tänäkin päivänä Olemme jo kokeneet mitä aiheuttaa liian herkkä antibiottien käyttö maailmankin laajuisesti ja meillä länsimaalaisilla liian sterilissä ympäristössä eläminen.
Siedätyshoidot ovat tulleet ongelmaan avuksi.

Meillä on hyvä ravitsemus,mutta ei välttämättä vastustuskykyä ja immuunipuolustusta tehostava.Olen siitä lyhykäisesti flunssarokotusten yhteydessä kirjoittanut ja kirjallisuudesta sekä netistä löytyy asiallista tietoa.Kodit ja päiväkodit ovat niitä paikkoja joissa oikeat ravitsemus tottumukset istutetaan,samoin muutkin huomioon ottava hygieenia,ilman pöpö pelkoa,(pelkohan altistaa,ei suojele)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti