2. kesäkuuta 2019

HOIDAMMEKO VAIN FYYSISTÄ KEHOA,UNOHTAEN HENKISEN PUOLEMME?

Ehkä viikko-pari sitten heräsin lauseeseen;Te ihmiset,lääketieteenne mukaanlukien keskitytte fyysisen 
kehon hoitoon,unohtaen henkisen olemuspuolenne.Olipa erikoinen herääminen,tunne kuin olisin ollut koulutuksessa unen aikana ja ydinlause putkahti kuin sisältäni,ennenkuin ehdin mitään ajatella.

Tuo lause on pyörinyt mielessäni nostaen oman elämäni taipaleelta monia kohtaamisia hoitautumisen
saralta,sekä tarkastelua nykypäivän menosta ja mahdollisuuksista.Kerrompa ensiksi kohtaamisia lääkärillä lähes 50v takaa.
Minulla oli infektio kierteitä,jatkuvasti selkä-,niska-,hartiakipuja,joihin lääkekuurit,vatsan kärsiessä.
Kerran taas mennessäni minua hoitavan lääkärin vastaanotolla,hän otti minua kädestä katsoen silmiini ja kysyi;miten sinä Aila todellisuudessa voit,miten on kotiasiat?
Vaikka en tuolloin pystynyt avautumaan,se antoi sysäyksen tarkempaan tutkisteluun miksi sairastin ja psyykkis-henkisen vaikutuksesta terveyteeni. Siitä alkoi minun kokonaisvaltaisempi itseni kohtaaminen ja hoitaminen,kun lääkäri ensin kohtasi minut,todella kohtasi.Tie on ollut pitkä,teettäen töitä,mutta antoisa ja palkitseva.Piakkoin täytän 85v.terve mummeli,vain silmiini on lääkitys.

En haikaile menneitä hyviä aikoja,mutta silloin oli lääkäreillä paremmin aikaa nähdä ja kohdata potilaansa,se oli välttämätöntä,koska ei ollut tutkimustuloksia ruudulla edessä.Tietoa piti saada kohtaamalla,kuuntelemalla,koskettamalla,katsomalla pintaa syvemmälle. Silloin oli viisautta,nyt on tietoa jota mittarit ovat mitanneet.Olen monet kerrat ihmetellyt sitä entisaikojen lääkäreitten viisautta,
voisipa sen yhdistää nykyiseen tietoon ja tutkimusmahdollisuuksiin.Kaiken keskiössä näyttää olevan kiire ja rahan niukkuus.On kummallinen paradoksi kaikillakin elämänalueilla,kuta enemmän meille tulee elämää helpottavia,nopeuttavia venpaimia,sitä kiireisemmäksi elämämme käy. Jos lääkärillä on 15min per potilas aikaa,kohtaa siinä syvällisesti,pitää vain katsoa koetulokset ruudulta ja kirjoittaa resepti,ehkä lähete eteenpäin.Seuraavan kerran kun tavataan,onkin toinen lääkäri.Siinäpä sitä stressaantuu niin potilas kuin lääkärikin.Monen lääkärin mielestä sairauksiemme taustalta löytyy stressi,joka on noussut oikein kansansairaudeksi.Mottoni on ollut pikään luonnon viisauden ja tieteen yhdistämisestä:

Ihmiskunnan tulevaisuus riippuu kyvystämme yhdistää luonnon viisaus yhteen tieteellisten saavutustemme kanssa.

ps. Ihminen on yhtäpaljon henkeä,kuin fyysistä kehoa,jopa enemmän,koska henki-sielu on ikuinen ja fyysinen keho tämän elämän matkalle.Tasapaino tulee olla kaikessa,terve sielu,terveessä ruumiissa viittaa juuri tähän.Hoitakaamme tuota kulkuvälinettä hyvin ja kunnioittavasti,mutta älkäämme unohtako henkis-sielullista olemuspuoltamme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti