4. kesäkuuta 2021

KERTAUSTA JA UUTTA IMMUUNIPUOLUSTUKSEN VAHVISTAMISEEN

 Nyt on metsät,niityt ja mökkipihat täynnä villi-yrttejä,joten kannattaa hyödyntää terveyttä tukemaan ja vastustuskykyä lisäämään.Jo se,että kävelee tuolla metsässä aistien kauneuden ja hengitellen sen tuoksuja,energia lataantuu.Varsinkin näin alkukesästä värit ja tuoksut ovat vahvimmillaan,samoin energia-ja ravintopitoisuus.Kerätessäni yrttejä,tulen vallan haltioituneeseen tilaan.

Olen huomannut tämän blokin lukijoitten suurimman kiinnostuksen kohteen olevankin,Kuusenkerkkäuute ja Nokkoskeitto,hyvä niin.Nyt lienevät jo kuusenkerkät kerätty ja uutettu tai pakastettu,alkavat olla ylikasvaneita. Kerronkin tähän nyt kerättävistä ja hieman niiden vaikutuksesta.Kaikilla puhtaassa luonnossa kasvavilla yrteillä,puilla(lehdet,neulaset,pakuri) on yhteisenä tekijänä se,että,niiden hivenaineet  ja mineraalit ovat samanlaiset, kuin mistä ihmisen keho koostuu,joten kehomme pystyy ne hyödyntämään parhaiten.Pillerit purkista tulee hyvänä kakkosena.

Nokkonen lienee mahtavin ja laajatehoisin.Keiton ja kastikkeen lisäksi sitä voi käyttää leivonnassa kuivattuna ja jauhettuna se sopii lähes kaikkeen pirtelöistä,tahnoista lettuihin.Jos ei ole kuivuria,voi isojakin määriä kuivata puhtaan vaatteen päällä saunan jälkilämmössa.Eilen tein juuri näin ja muutamassa tunnissa ne tulivat rapeiksi,kosteus poissa ja eikun paperipussiin tai tummaan lasipurkkiin,  tai peltipurkkiin komeron pimentoon.Pakastettavat Nokkoset ryöpätään 5-10 min vedessä,jäähdytetään ja pakastetaan.

Teeksi: Poimulehteä ja Siankärsämöä,ne ovat oikein naisten yrttejä vaikutuksiltaan.Maitohorsman lehdet teeksi ja nupukoita voi käyttää varsiparsan tavoin ruokana.

Nestettä poistavia,munuaisia ja virtsateitä hoitavia ovat voikukan lehdet,kultapiisku,koivun lehti.Virtsa- tieinfektiossa suorastaan lääke on Sianpuolatee tukihoitona ja ennaltaehkäisynä,samoin Katajanmarja,se musta,3-4 marjaa murskattuna. Marjat joita syömme,niiden lehtiä voi turvallisesti käyttää teenä.Silmiä hoitavia ovat mustikan lehdet,marjan lisäksi. Kaikkia yrttejä voi kuivata talven varalle teeksi tai jauheena patoihin,keittoihin.

Lopummalla kesää tulee sitten marjat ja sienet,nyt voimme tankata hyvää vastustuskykyä ja helliä vatsaa alkukesän antimilla.

Jos kiinnostaa koronan "jälkihoito",voit kurkata toista blokiani, Ihmeitä tapahtuu........

ps,anteeksi unohdin mainita että näin alkukesästä voi käyttää salatteihin kaikkia noita teeksi mainitsemiani yrttejä,paitsi kultapiiskua en ole käyttänyt.Voikukkan,siankärsämön,poimulehden,koivun vuohenputken lehdet ovat erinomaisia teeaineksia,samoin apilat lehdet ja kukatkin.Myöhemmin kesällä ne ovat kovempia,puumaisia,paitsi jos niittää,leikkaa jolloin saa uutta kasvustoa.           

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti