14. heinäkuuta 2015

IMMUUNIPUOLUSTUKSEN VAHVISTAMINEN

Tämä kesä 2015 on antanut valoa ja aurinkoa niukanlaisesti niin luonnolle kuin meille ihmisillekin,joten immuunipuolustuksen vahvistaminen on sitäkin tärkeämpi.Yksi tärkeimmistä keinoista on luonnonantimet,yrtit,marjat,sienet,sekä lähiruoka mieluiten luomuna mahdollisimman paljon.Niissä on vitamiinit,hivenaineet,mineraalit tallella,jotka tehoviljelyssä tuppaavat häviämään,tai elimistömme ei pysty ottamaan niitä vastaan.

Tässä pieni luonnonyrttiopas,mitä voit turvallisesti kerätä ja käyttää nyt kesällä tuoreena ja kuivattaa talven varalle teeksi,viherjauheeksi,sekä pakastaa.Ota aina vain niitä jotka varmasti tunnistat.
Voikukan lehti(ruoto pois se on kitkerä)sekä kukka on yksi parhaimpia.Nokkosta ei tietysti voita mikään,sitä syödään ryöpättynä keitoissa kastikkeissa,muhennoksissa,ohukaisissa ja pakastetaan sekä kuivataan talven varalle.
Siankärsämön ja poimulehden tunnistavat varmaan kaikki ja niistä voi käyttää lehdet sekä kukat.Mustaherukan ja vaapukan lehdet sopivat teeksi antaen ihanan tuoksun teesekoituksiin.Nyrkkisääntö on että mitä marjoja syömme,niiden lehdet ovat myös käyttökelpoisia,
sisältäen samoja pitoisuuksia kuin marjatkin,eivätkä ole myrkyllisiä,joten turvallisia.
Aloittelijan yrttivakkaan suositan myös maitohorsmaa,mesiangervoa ja piharatamoa,niistä käy sekä lehti että kukka.Minttuun ei voi olla ihastumatta,se on myös minun lempi yrtti.
Kaikkia edelläolevia voidaan käyttää tuoreena salattisekoituksissa,puolet salatin lehtiä,toinen puoli
luonnonyrttejä,ripaus kylmäpuristettua oliviöljyä ja omenaviinietikkaa päälle,maustaa ja auttaa imeytymään elimistöön.

Tiesitkä että yrttiteetä voi tehdä kaiken kesää tuoreista yrteistä?Kun käyn puhtaasta luonnosta yrtit,
käytän aina osan tuoreena teeksi ja osan kuivaan.Kahvikupillinen yrttejä(isoimmat lehdet voi silputa)
laitetaan teekannuun ja ½ litraa kiehuvaa vettä kaadetaan päälle,annetaan hautua 10-15min ja siivilöidään toiseen kannuun.Kukin voi siitä tarvittaessa laimentaa itselleen sopivan vahvuuden.Lähes aina laitan sekaan mintun oksan tai ripauksen kuivattua minttua tai mustaherukkaa,maustamaan ja ihanan tuoksunkin vuoksi.

Kaikkia edellä lueteltuja luonnonyrttejä voidaan kuivattaa ja jauhaa viherjauheeksi jolla on helppo maustaa ruokia,ripautella ruoka-annosten päälle ja tietenkin vahvistamaan terveyttä.
Lienee sanomattakin selvää että näin auringottoman kesän jälkeen on odotettavissa"tautinen talvi"joten tarvitsemme tavallistakin enemmän kaikkea mikä vahvistaa immuunipuolustusta,
tukien vastustuskykyä.

Seuraavana aion kertoa lisää,mikä heikentää tai vahvistaa kehomme ja mielemme terveyttä(nyt menen mattopyykille)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti