1. syyskuuta 2015

VAHVISTUSTA TERVEYTEEN IDÄTTÄMÄLLÄ

Syksyä kohden mentäessä puutarhan antimet ja lähiruoka-aineiden saanti supistuu,silloin voi ottaa idätyksen avuksi.Itselläni iskee syksyisin idätysbuumi,saa katsella purkissa uutta elämää ja rakentaa herkullisia,ravitsevia salatteja itujen turvin.Idättäessä näet monet vitamiinit lisääntyy moninkertaisesti ja entsyymit samoin,hellien vatsaa ja antaen potkua kaamoksen voittamiseen.

Idättäminen; helpointa on aloittaa idättäminen herneistä,mungpavuista ja vihreästä linssistä.Tarvittavat välineet siementen lisäksi ovat,lävikkö,lasipurkki(5-10dl)harsoa tai pala kreppisukasta.

Siemeniä,esim Linssi 1-2dl (riippuen ruokailijoitten määrästä)
Lasipurkki ½ - 1 litraa (siementen määrän mukaan,siemenet turpoavat 2-3 kertaiseksi)
Huuhtele siemenet lävikössä juoksevan haalean veden alla huolellisesti,valuta vesi pois ja laita siemenet purkkiin.Laita raikasta vettä purkkiin reilusti yli siementen pinnan.
Aseta harso tai greppisukan pala(halkaisijaltaan n.15sm)purkin suulle kumirenkaalla.Anna siementen liota vedessä yön yli ja valuta aamulla vesi pois,sekä aseta purkki alassuin valumaan kuivauskaappiin
Huuhtele siemeniä aamuin illoin viileällä vedellä ja laita aina valumaan.

Kun itu siemenessä on n.5-7mm huuhtele,valuta ja laita jääkaappiin.Idut ovat valmiita syötäväksi sellaisenaan tai salatin seassa.
Idut säilyvät jääkaapissa 1-2 viikkoa,mutta niitä on syytä huuhdella ja valuttaa 2-3 p.vän välein.

Kun lasteni lapset olivat pieniä,he kysyivät heti luokseni tultuaan,mummi,onko sinulla ituja ja pistelivät niitä sellaisenaan.

Seuraavaksi lupaan antaa ihanan salattikastikkeen raseptin,terveydellisyydestä tinkimättä,ilman lisäaineita.Mieheni on todennut,tämän kastikkeen ansiosta maistuu heikompikin salatti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti