29. heinäkuuta 2018

LUULETKO OLEVASI GELIAATIKKO,VAI OLETKO TODELLA?

Melkoinen osa ihmisistä jotka välttelevät viljojen gluteenia eivät sairasta geliakiaa,vaan ovat herkkiä viljan sisältämän proteinin lektiinille.Kaurassa ja Speltissä sitä on vähemmän joten niitä he voivat syödä kohtuudessa.Jos kuulut heihin,kuten minä,helpottaa se ruokavaliossa.Tosin viljat kannattaa pitää mahdollisimman vähänä ruokavaliossa,koska niiden sisältämä gluteeni sotkee immuunipuolustusta ja lektiini vaurioittaa suolistoa.Suomalaisten yksi kansansairaushan on vatsa-ja ruuansulatusongelmat.Tuhoisimpia tekijöitä on valkoinen vilja ja valkoinen sokeri.Pienessä määrin voi käyttää hunajaa,intiaanisokeria(täysruokosokeri)ja vaahterasiirappi,esim opetellessa pois makeutusaaineista.

Halutessasi saat lisätietoa esim.Lääkäri Olli Sovijärven luennoista,artikkeleista (löytyy netistä) Olen pitkään tiennyt olevani lektiini herkkä (kokeilemalla) nyt olen saanut varmuuden Ollin postauksista.

Jos haluaa varmistua onko geliatikko,kannattaa teettää tutkimukset.Moni piinaa itseään suotta kun huomaa että viljoista vatsa turpoaa ja tulee ilmasta pulleaksi.Rakasta kaurapuuroa marjojen kanssa aamiaiseksi ja vatsani tykkää siitä,mutta ei valkosesta pullasta ja rukiista,ohrasta.Olen kuullut että Suomessa lisätään glutenia jauhoihin leipoutumisen vuoksi.Ilmeisesti tehtäessä gluteenittomia jauhoja lisätään se normaali jauhoihin? Tämä epäily haräsi ulkomaan matkoillani,huomatessani että siellä kestän pieniä määriä jopa sitä valkosta sämpylää,mutta kotimaassa en.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti