20. heinäkuuta 2019

VINKKEJÄ,RESEPTEJÄ RUOKARAJOITTEISILLE.

Näyttää siltä että yhä enemmän on ihmisiä joiden tulee välttää gluteenia ja laktoosia,syystä tai toisesta.Myöskin täysin viljaton,maidoton ruokavalio voi joillekkin olla tasapainottava,tervehdyttävä,
kuten minulla.Joillekkin sopii Speltti(alkuvilja)ja kaura gluteenittomana,se on paras kokeilla itse.

Spelttiä löytyy kokojyvä luomu tuotteena,jota käytetään riisin tapaan,ah`mikä täyteläinen maku esim.
risottona ja ravintorikas koostumus.Ainoa miinus puoli on pitkä,40min keittoaika.

Viimeisin löytöni on siemen näkkileipä.Se on täysin viljaton,erilaisia siemeniä,jauhoina riisi ja maissi
joten gluteeniton.Mukavasti hampaille töitä ja jos väsähtää leipomaan kotirieskaa,jonka yksi perusresepti tässä:

Gluteeniton,laktoositon kotirieska:

2½ dl kaura tai speltti hiutaleita(gluteeniton)
2½ dl maissi tai riisijauhoja
2½ tl  leivinjauhetta
1    tl  suolaa
1  rkl  sokeria(mieluiten ruokosokeri)
½  dl  öljyä olivi tai rypsi
2½ dl  nestettä,vesi tai kookkosmaito(kauramaito mikäli käy)

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää öljy+ neste,sekoittaen taikina tasaiseksi ja jaa se leivinpaperille 2-3 kasaksi.Taputtele kostutetulla kädellä leipäsiksi ja jaa halutessasi taikinapyörällä/
veitsellä neljään osaan. Paista 250 asteisessa lämmössä 10min.(Isompi rieska 15-20 min.)
Voit tehdä kaksinkertaisen taikinan ja laittaa pannulle levyksi,jakaen sen sopiviksi paloiksi.Jäähtyneen rieskan voi osan pakastaa,koska se vanhenee nopeasti jolloin maku kärsii.

Tämä on perusrieska jota voi muunnella,täydentää,esim.porkkanaraasteella,nokkosella,rusinoilla,kananmunalla,tällöin on mietittävä jauhojen määrää,onko syytä lisätä tai vähentää?

Rieska on niin makoisaa ettei se kaipaa päällysteitä,korkeintaa sipaisun laktoositonta rasvaa tai esim.
vegan levitejuustoa,kuten Creamy Violife (tai kotitekoista öljy-avogaado levitettä)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti