10. huhtikuuta 2016

KOIVUN MAHLASTA MONEKSI.

Ensimäiseksi haluan muistuttaa että nyt on koivun mahlan keruu aika.Jos sinulla ei ole omia koivuja puhtaan luonnon keskellä,voit kysyä maanomistajalta luvan mahlan keruuseen.Voit kertoa että tutkimusten mukaan koivulle ei ole haittaa vaikka siitä otettais mahlaa vuosikymmen tai enemmänkin.

Keruuseen tarvitset n.10 mm muoviputken ja samankokoisen poran,jolla teet koivun kylkeen 10-15 mm syvyisen reiän.Lisäksi keruu astia 5-10 litran kanisteri tai ämpäri.Keruuastia tulee peittää korkilla tai kelmulla,koska hyönteiset tietää mahlan hyvyyden ja työntyvät apajalle vaikka lumi olisi maassa,eli kylmää.Astia tyhjennetään päivittäin jääkaappiin,säilyy 1-2 vrk.Päivän käyttöannoksen voi pitää huoneen lämmössä,ylimääräinen pakastetaan 1-2 litran muovipusseihin.Pussit tulee olla vahvoja,tai laitetaan 2 pussia päällekkäin.
Talvella voi ottaa pussin jääkaappiin ja juoda sitä mukaa kun se sulaa.Pitkäaikaisessa käytössä suositellaan 1 lasillinen päivässä ja taukoakin on hyvä pitää ettei kiihdytä esim.munuaisten toimintaa liikaa.

Huomioi joka vaiheessa puhtaus ja hygieenia,mahlan sokerit aiheuttavat helposti käymistä ja toimivat kasvualustana bakteereille.


Kovun mahla sisältää runsaasti eri sokereita kuten äidinmaito,siksi sitä sanotaankin luontoäidin maidoksi.
Mahlassa on runsaasti kivennäis-ja hivenaineita,hedelmähappoja,valkuaisaineita ja entsyymejä.Tietääkseni koivu taltioi syksyisin lehtivihreän varastoon itseensä ja käyttää sen mahlaan ja myöhemmin silmuihin uusia lehtiä varten.Ilmeisesti tästä johtuu mahlan antidoksinen vaikutus,eli immuunipuolustusta vahvistava.

Koivun mahlan terveysvaikutuksia:
* elimistöä puhdistava
* maksan ja munuaisten toimintaa tukeva
* ihoa hoitava
* immuunipuolustusta vahvistava
* koivuallergisille lempeänä siedätyshoitona.Monet ovat päässeet allegiastaan koivulle ja jopa muihinkin siitepöly allergioihin helpotusta tai parantumista.

Mahlaa voidaan käyttää sellaisenaan juomana(satokaudella 2 lasillista päivässä,jatkuvasti käytettynä 1 lasillinen päivässä) ruuan valmistuksessa,siman ja viinin valmistuksessa j.n.e, Huomioi ettei kokonais määränä kerry liikaa.

Koivun mahlan keruu on mielenkiintoista puuhaa,aamupäivisin sitä ei juurikaan kerry astiaan,mutta iltaa kohden ja yöllä n.5 litraa.Nesteiden kierto luonnossa on yleensäkkin aamusta alhaalta ylöspäin ja illalla ylhäältä alaspäin.Koivuissa sen huomaa vahvimmin ja kun silmut alkavat paisua,koivu pistää "hanat"kiinni,se tarvitsee ihmeellisen mahlansa itse.

Kiitos koivuille ja luonto-äidille lahjastanne myös meille ihmisille.Muistetaan kiittää myös koivuja joista valutetaan mahlaa.

Tarinaa koivuista voit lukea myös blokistani; Ihmeitä tapahtuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti