22. toukokuuta 2016

LUONNONYRTIT,VILLIVIHANNEKSET NYT KÄYTTÖÖN JA TALTEEN

Pian alkaa olla paras aika kerätä yrttejä syötäväksi tuoreena,sekä säilöä talven varalle.Olen kertonut aijemmin tässä blokissa villivihannesten terveys vaikutuksista mm.ssa 14.7-15 immuunipuolustuksen vahvistaminen. Nyt on syytä pohtia miksi luonnon yrtit ovat meille niin erinomaisia,ei vain ihmisille,vaan myös eläimille. On näet havannoitu että karja joka saa osittain käydä ja ruokailla metsä-ja luonnon laitumilla pysyy terveempänä,kuin pelkillä viljellyillä pelto laitumilla elävä.Puhdas luonto ja sen antimet ovat myös ihmisen terveyttä tukevia.Mietitäämpä hetki mihin tuo perustuu?

Äiti-maa ja mitä se kasvattaa,sisältää samat mineraalit,hivenaineet kuin mistä me ihmiset koostumme. Luonnonyrteissä ja marjoissa on kaikki vitamiinit ja hivenaineet joita ihminen tarvitsee.Niissä oleva viheraine,meidän valossa ja auringossa syntynyt on parasta mahdollista maailmassa. Luonnon marjoissa ja yrteissä oleva neste on ihmisen nesteen kaltainen,joten elimistömme pystyy sen suorastaan juomaan ja käyttämään hyväkseen,olemmehan nestettä suurimmaksi osaksi.

Yrttioppaita löytyy kirjastoista,Piippo,Ulla Lehtonen,Rautavaara ym ja tietenkin netistä.Aloittelijan yksi turvallinen ohje on että kaikki syötävien marjojen lehdet ovat syötäväksi,teeksi kelpaavia(ei myrkyllisiä) Niissä on myös samoja pitoisuuksia kuin marjoissa.Keräys vain puhtailta paikoilta ja kuivattaminen alle 40 astetta kuivurissa tai ilmavassa varjoisessa paikassa rapeaksi.Näin keväällä kun yrtit ovat nuoria"hipleitä"tuoreena salateissa,keitoissa,padoissa.Söin tänään metsässä mustikan lehtiä ahmimalla niin ihanan pehmosia ja tietäen niiden tekevän hyvää silmilleni joiden paine on vähän korkea.Koivun lehtiä olen jo kuivattanut suuret määrät,juon niistä tehtyä teetä kuureittain,elvyttää munuaisten toimintaa ja poistaa nestettä.Poimulehteä tätä naisten yrtiksi kutsuttua on myös,nyt keskityn etenkin nokkoseen,ryöppään pakkaseen ja kuivatan myös.Nokkosvelli on aivan taivaallisen ihanaa ja ah niin terveellinen.Laitanpa piakkoin sen reseptin tähän blokiini.

Meillä on luonnonyrttien keruu-ja opastus retki 12.6 Sirkka Kuikan maille Kolin lähelle Kopravaarantie 237 (katso www.majoitus.annila.fi) Voit ilmoittautua myös minulle ja kyyteihin mahtuu. Aila puh.0440181380, netti os.ailairene.ph@hotmail.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti