5. kesäkuuta 2016

NOKKOSKEITTO

Tässäpä lupaamani nokkoskeiton ohje.Keiton voi tehdä tuoreista-,kuivatuista-,tai pakastetuista nokkosista.Ennen pakastusta tulee nokkoset ryöpätä,keittäen 5-10min riipuen onko ne nuoria,vai jo suuremmiksi virahtaneita.

Ailan nokkoskeitto (olen sen vuosien saatossa kehitellyt)

1 litra nokkosen lehtiä (nuoret,alle 25cm voidaan silputa kokonaisina)
   (kuivattu tai pakastettu nokkonen n. 2dl litralle nestettä)
1 litra maitoa tai vettä(jos käytät vettä,laita ennen suurustamista 2dl ruokakermaa)
1 tl suolaa
1 rkl hunajaa
1 muna
maissena suurustetta ohjeen mukaan

Kiehauta nokkosia pienessä vesimäärässä n.5 min,hienonna sauvasekoittimella ja lisää neste.Anna kiehua muutamia minutteja,lisää suola ja maissena suuruste
(sellainen jonka voi sekoittaa kiehuvaan nesteeseen seuraten sakenemista vispaten,saat haluamasi sakeuden)
Keitetään 3 min,kuten maissenaa yleensä.

Sekoita ½dl ruokakermaa,1 muna ja 1 rkl hunajaa hyvin sauvasekoittimella.
Ota keitto sivuun liedeltä ja sekoita muna hunaja seos keittoon hitaasti valuttaen ja koko ajan sauva sekoittimella hämmentäen.(älä keitä enää,ettei muna sakkaudu)
Maistele keittoa ja lisää tarvittaessa suolaista tai makeaa maustetta.Keiton tulee olla sakeahkoa,samettimaista,hieman makealle maistuva.

Nautitaan munalohkojen ja hyvän leivän kera.Tämä ruoka on niin ravitseva ja monipuolinen ettei tarvitse sillä aterialla muuta,paitsi jos haluaa leivän päälle esim.juustoa.

Muistathan että nokkoset on kerättävä puhtailta paikoilta ja mieluiten iltapäivällä, jolloin nitriitit painuvat maaperään.Jos et ole varma puhtaudesta,valuta keitin vesi pois lävikössä.(Muistanet että muut villivihannekset kerätään mieluiten aamupäivästä,jolloin ravinteet ovat lehdissä vahvimmillaan)

Jos haluat käyttää jauhoja suurusteena,imeytä vajaa dl jauhoja,spelt,tai vehnä tilkkaseen esim.rypsi öljyä tai sulatettua voita,kiehauta ja lisää nokkoset,neste jne kuten edellä,paitsi maissena jää pois.

Käytän yleensä vesi-ruokakerma ja maissena yhdisteitä,silloin keitto käy kaikille.
Munan voi jättää pois jos joku on sille herkistynyt.
Voin antaa lisää nokkosherkkujen ohjeita mikäli kiinnostaa,esim.porkkanan kanssa nokkonen sopii erinomaisesti.

12.6 on luonnonyrttien keruu ja tieto retki Kopravaaraan,itse keskityn etenkin nokkoseen,kuten vuosi sitten.Joensuusta pääsee kyyteihin,aila 0440181380.

1 kommentti:

  1. Vautsi hyvää. Vähän muuntelin,mutta ohjeet villirehujen keruusta olivat mulle aivan uutta.

    VastaaPoista